Bruno Raymond en Odin Lechat in Het Wapen van Warmond. Ze praten daar vrijuit over hun ervaring in Warmond, in Nederland en bij de Stichting Kasteel Keukenhof. |
De stage is bijna afgelopen. Tijd voor de vraag: Hoe is de stage en hun verblijf in ons land bevallen?
Tijdens een etentje in Het Wapen van Warmond geven ze zonder dralen eensgezind antwoord: “Uitstekend”.
Klik op de foto hiernaast voor een fotoreportage.
Bruno en Odin voor Kasteel Keukenhof |
Wat betreft de stage kan ploeg chef Jan van Duyn van de Stichting Kasteel Keukenhof dat later desgevraagd alleen maar beamen. “Toen ik van mijn directeur hoorde dat zij hier zouden komen werken, dacht ik: wat moet ik hemelsnaam met twee van die jongens die geen woord Nederlands spreken. Maar al na een half uur waren we om. Niet alleen ik, maar ook alle andere medewerkers. Bruno en Odin bleken al gauw geweldig harde werkers, niet te beroerd om wat dan ook aan te pakken. Ze werken bovendien buitengewoon netjes. Niets op aan te merken. Ze liggen ook heel goed in de groep. We hebben hier ook mensen werken met een beperking. Bruno en Odin gaan goed met hen om. Respect voor iedereen. Dat vinden we hier heel erg belangrijk. Een van roept elk keer wanneer hij hen ziet: ‘Formidable’. Meer kan hij ook niet uiten, maar dat is wel veelzeggend.”
De twee Fransen zijn de eerste buitenlandse stagiairs bij de Stichting Kasteel Keukenhof. Zijn de ervaringen zo positief dat er voortaan meer studenten op stage mogen komen. Directeur Herman Hollander: “Dat is zeker bespreekbaar”. Hij houdt een slag om de arm, omdat er fusiebesprekingen zijn met bloemenpark De Keukenhof. Die moeten eerst worden afgerond voordat er beslissingen kunnen worden genomen over de organisatie en inzet van stagiairs in de toekomst.
Pauzes
Terug naar Bruno en Odin. Wat valt hen op tijdens het werk?
Ze beginnen te lachen. “”De pauzes”, zegt Odin. “We beginnen om acht uur. Hebben om tien uur koffiepauze, om twaalf uur lunch, om drie uur weer pauze en twee uur later mogen we weer naar huis. In Frankrijk kennen we alleen lunchtijd, geen andere pauzes”.
Hermitage
Jan van Duyn, ploeg chef bij Kasteel Keukenhof |
Zijn Bruno en Odin ook in het museum de Hermitage geweest? Bruno: “Nee, daar was geen tijd voor, maar we hebben van de directeur wel een gratis toegangskaart gekregen die een jaar geldig is. We komen er zeker nog eens terug”.
Coffeeshop
Hun verblijf in Nederland bestaat niet alleen uit werk. In de weekends worden ze soms door Jan-Ernest, de zoon van Geneviève van Panhuys op sleeptouw genomen naar feestjes. En ze hebben in de hoofdstad kennisgemaakt met het fenomeen coffeeshop. Hebben ze daar ook een joint gerook? Ze kleuren lichtelijk. ”Ja, maar dat hadden we thuis in Frankrijk al eens eerder gedaan. Het verschil is: daar is het illegaal, hier in Holland mag het gewoon”.
Tour de France
Bruno en Odin verbazen zich over de grote belangstelling voor Tour de France in ons land. Volgens hen is daarvan geen sprake in hun eigen land, althans niet in de regio waar zij wonen.
Bruno en Odin delen hun ervaringen in Nederland via Facebook met klasgenoten. Trots laten ze merken dat die best jaloers zijn op hen. De meeste mede-studenten lopen stage bij bedrijven in en rond Angers, sommigen in België en Zwitserland. Die maken lang niet zoveel mee als Bruno en Odin, die afgelopen week een kijkje achter de schermen mochten nemen bij de bloemenveiling in Rijnsburg en mochten meedoen aan een oefening van de brandweer in Warmond. (Klik voor een fotoreportage op de volgende link: https://youtu.be/iP2UZYgThuw )
Terug
Straks terug in Frankrijk gaan Bruna en Odin na een welverdiende vakantie terug naar school. Voor tenminste nog één jaar. Ze weten nog niet of ze daarna aan het werk gaan of een vervolgstudie gaan volgen, landschapsarchitectuur bijvoorbeeld. Eén ding weten ze wel heel zeker: ze komen volgend jaar graag terug, zowel in Warmond als bij de Stichting Kasteel Keukenhof.
Goed verhaal! Ik vind het fijn te horen dat Bruno en Odin het hier zo naar hun zin hadden.
BeantwoordenVerwijderen