Totaal aantal pageviews

vrijdag 25 januari 2019

Door kunsthistoricus Marie-Claire Valck Lucassen

Zelfportret Rembrandt.
Frans Café begint nieuwe jaar met lezing 
over de Rembrandts in het Mauritshuis

Warmond – Het Frans Café begint het seizoen 2019 met een lezing van kunsthistoricus Marie-Claire Valck Lucassen over de Rembrandts in het Mauritshuis. Dat gebeurt op donderdag 7 februari in kantine De Kapberg van camping Rianto, Oosteinde 11a in Warmond; aanvang 20:00 uur. De kosten bedragen zeven euro per persoon. Belangstellenden wordt verzocht zich tenminste één dag tevoren aan te melden via e-mailadres mevanniftrik@gmail.com.
Het Frans Café is een initiatief van de Stichting Jumelage Warmond Champigné. Deze stichting heeft onder meer als doelstelling de kennis van de Franse taal te bevorderen. In dat kader organiseert ze maandelijks bijeenkomsten. En heeft ze jaarlijks uitwisselingen met het in de Loire-streek gelegen plaats Champigné.

De anatomische les
van dr. Nicolaes Tulp.
Het Mauritshuis heeft één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter nagedachtenis aan de 350e sterfdag van de meester-schilder van de Gouden eeuw zijn van 31 januari t/m 15 september 2019 alle 18 schilderijen te zien in de monumentale ambiance van het Mauritshuis. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld. 
Marie-Claire Valck Lucassen.
Marie-Claire Valck Lucassen, een van de rondleidsters in het Mauritshuis, vertelt van elk schilderij het verhaal hoe het in de verzameling van het museum terecht is gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ met het blote oog te zien? En hoe zit het met de twee portretten waar twijfels over bestaan? Alle achttien schilderijen komen aanbod, 350 jaar fascinerende geschiedenis.
Een aantal belangrijke leerlingen van Rembrandt wordt eveneens door Marie-Claire in het zonnetje gezet zoals zijn eerste leerling Gerrit Dou (1613-1675), Arent de Gelder (1645-1727), Nicolaes Maes (1634-1693) en Carel Fabricius (1622-1654).

Meer informatie via de volgende link: 
https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/tentoonstellingen/rembrandt-en-het-mauritshuis/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten