Totaal aantal pageviews

vrijdag 24 april 2015

Teylingen krijgt cadeautje van Champigné: schilderij van Henri Lebasque

Overhanding schilderij Lebasque
Burgemeester Carla Breuer (rechts) en Geneviève van Panhuis
 tijdens de overhandiging van het schilderij.
Voorhout, donderdag 26 maart 2015 - Burgemeester Carla Breuer van Teylingen (rechts op de foto) heeft donderdag op het gemeentehuis een werk van de wereldberoemde, in Champigné geboren, schilder Henri Lebasque in ontvangst genomen uit handen van voorzitter Geneviève van Panhuys van de Stichting Jumelage Warmond Champigné.

Het betreft het schilderij ‘Scene de jardin’, feitelijk een cadeautje dat Paul Jeanneteau als burgemeester van Champigné schonk aan de gemeente Teylingen in het kader van het 10-jarig bestaan van de Stichting JWC. Voor de goede orde: het gaat om een kopie, want de originele werken van Lebasque (vooral geliefd in de Verenigde Staten van Amerika) zijn een fortuin waard. Het laatste schilderij van zijn hand dat in Nederland werd geveild (in 2014 bij Christie’s Amsterdam) was ‘Grand Nu’. Het bracht 217.000 euro op
.
Zelfportret Lebasque
Zelfportret Henri Lebasque
Henri Lebasque (Champigné, Maine-et-Loire, 25 september 1865 – Le Cannet, 7 augustus 1937) wordt gerekend tot het impressionisme, ook wel tot postimpressionisme.
Lebasque  was rond de eeuwwisseling regelmatig te vinden op Montmartre, maar maakte ook regelmatig reizen naar de Vendée, Normandië en Bretagne. In de zomermaanden werkte hij vaak aan de Côte d'Azur, onder andere in Saint-Tropez, samen met collega-kunstenaars als Henri Manguin en Pierre Bonnard. In 1924 vestigde hij zich definitief in het kunstenaarsstadje Le Cannet, waar hij uiteindelijk ook zou overlijden, in 1937, op 71-jarige leeftijd
.
Brief Breuer aan Jeanneteau
De brief  van burgemeester Breuer waarin zij haar ambtgenoot in Champigné bedankt voor het schilderij.

Lebasque begon zijn studies aan de Ecole des Beaux-Arts te Angers en ging in 1886 naar Parijs, waar hij een leerling werd van Léon Bonnat. Hij assisteerde in 1889 Ferdinand Humbert bij het maken van muurschilderingen voor het Panthéon. In de jaren 1890 ontmoette hij de impressionisten Camille Pissarro, Paul Signac en Georges Seurat, die een grote invloed op hem zouden uitoefenen, met name in zijn kleur- en lichtgebruik. Ook kwam hij in contact met de schilders van de Groupe de Lagny en Les Nabis, van wie hij een meer postimpressionistische stijl overnam. In 1896 exposeerde hij voor het eerst in de Parijse salon. Samen onder andere met zijn vriend Henri Matisse behoorde hij in 1903 tot de oprichters van Salon d'Automne.
Werk van Lebasque is momenteel onder andere te zien in het Musée d'Orsay en het Petit Palais te Parijs, het Musée des Beaux-Arts te Angers, het Musée des Beaux-Arts de Nantes en het Museum voor Schone Kunsten te Rijsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten