Totaal aantal pageviews

Frans Café op donderdag 9 maart in Het Wapen van Warmond

Lezing over de Franse Revolutie in het Frans Café in Warmond

Op 14 juli 1789 sloeg in Parijs letterlijk de vlam in de pan.
Hier een beeld van de bestorming van de Bastille.

Warmond - Op donderdag 9 maart a.s. zal Wout Koster in het Frans Café in het Wapen van Warmond (Dorpsstraat 90) een lezing geven over de Franse Revolutie. In het licht van de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 maart a.s. een min of meer actueel onderwerp, ook gezien de recente ontwikkelingen in Europa. Het Frans Café wordt maandelijks gehouden op initiatief van de Stichting Jumelage Warmond Champigné. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.
Aanmelding kan via het e-mailadres mevanniftrik@gmail.com.

Op 14 juli 1789 sloeg in Parijs de vlam in de pan. Het volk dat eeuwenlang was uitgebuit door adel en geestelijkheid, onder leiding van de absolute vorst, nam het niet meer en bestormde de Bastille, het symbool van het ‘ancien régime’. Dat was het begin van wat in de geschiedenis bekend geworden is als de Franse Revolutie, die de hele Franse samenleving op z’n kop zette. Er kwam een parlement met een grondwet, een eerlijkere verdeling van de belastingen en er kwam vrijheid van meningsuiting. Maar adel en geestelijkheid gaven hun voorrechten natuurlijk niet zo maar op. Er ontstond een bloedige burgeroorlog met duizenden slachtoffers van wie de meesten onder de guillotine. Ook de koning viel onder het mes.

Wout Koster studeerde Frans en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij is oud-docent Frans van het Fioretti College en oud-conrector van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim.

Vooraf aan de lezing, die om 20:00 uur begint, kan in Het Wapen van Warmond worden gedineerd. Er wordt een aangepast menu geserveerd. Reserveren kan via telefoonnummer 071 301 0218 en via info@hetwapenvanwarmond.nlProgramma

De gasten in de eerstvolgende Franse Cafés zijn:
  • 13 april: kunsthistorica Marie Claire Valck Lucassen.
  • 11 mei: wijnkenner Marga van Winsen.
  • 8 juni: zangeres Yvetta Paris.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen