Totaal aantal pageviews

donderdag 31 oktober 2019

Raadsleden van gemeente Teylingen voor eerste keer bij jumelage in Franse plaats Champigné








De route
Een gezelschap van 37 personen uit Teylingen en omgeving bracht van 24 tot en met 27 oktober een bezoek aan de Franse plaats Champigné. Dat is sinds twee jaar een deelgemeente van Les Hauts d’Anjou, dat op zijn beurt deel uit maakt van de regio Pays-de-la-Loire in het departement Maine-et-Loire. Het ligt ruwweg westelijk van de tolweg A 11, tussen het circuit van Le Mans en Angers. Sinds begin deze eeuw gaan inwoners van Champigné en Warmond / Teylingen onder de noemer jumelage bij elkaar op bezoek om wederzijds woon-, werk en andere leefomstandigheden te leren kennen.


Foto van de hartelijke ontvangst in Champigné. 

Voor het eerst gingen vorige week enkele raadsleden van de gemeente Teylingen mee: Reny Wietsma en Sybrinne de Vries van het CDA, Fred Koot van D66 en Mirjam Mack – van Bellen van CU. GroenLinks-raadslid Don Verhoeff was door familieomstandigheden op het laatste moment verhinderd. Raadsleden van VVD, Trilokaal en PvdA hadden geen tijd of geen belangstelling. Raadsgriffier Robert van Dijk ging wel mee. Alsmede voor de eerste keer een zestal jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar. De reis heen en weer (in totaal zo’n 1600 km) werd gemaakt met een luxe bus van Brouwer Tours uit Noordwijk. Ter plaatse werd gelogeerd bij gastgezinnen. De raadsleden en de griffier overnachtten in het hotel bij de plaatselijke golfclub.

Duurzaamheid staat in de Les Hauts d’Anjou hoog op de agenda. Dat werd de raadsleden en griffier wel duidelijk tijdens een presentatie die zij vrijdag kregen. Die ging overigens niet alleen over duurzaamheid, maar ook over gemeentelijk structuren en jeugdzorg.



Leerzaam, vond griffier Van Dijk, al kon hij niet direct beoordelen waar die zaken beter zijn geregeld, in Frankrijk of in ons land. Hij bood burgemeester Maryline Lézé en enkele van haar medebestuurders toepasselijk een tasje met duurzame cadeaus aan, waarna men gezamenlijk op de foto ging.


Eerder vrijdag bracht het volledige gezelschap met een deel van zijn gastgezinnen een bezoek aan het zaadveredelingsbedrijf Nova Flore van de broers Jérôme en Julien Gouy. Zij runnen een onderneming met een internationale klantenkring die streeft naar de grootst mogelijke biodiversiteit. Daarbij gaat het dus niet alleen om bloemenpracht, maar ook om het welzijn van insecten (bijen in het bijzonder) en vogels. Beide broers en hun medewerkers vonden bij hun gasten uit de Bollenstreek een aandachtig gehoor.


Aansluitend brachten de Nederlanders een bezoek aan het plaatselijk gemeentehuis, waar een expositie over de geschiedenis van Champigné was ingericht. Daar ook herinneringen aan eerdere uitwisselingen met Warmond. Vervolgens stond een speurtocht op het programma, met onder meer een bezoek aan het plaatselijke theater. Penningmeester Aad van Leeuwen nam tussendoor de gelegenheid te baat even uit de rusten tegen de paal met het straatnaambordje Mail de Warmond, dat enkele jaren geleden werd onthuld Anne Lize van der Stoel, destijds burgemeester van Teylingen. 



De speurtocht werd overigens gewonnen door Riana Zandbergen. Zij kreeg haar prijs zaterdagavond uitgereikt na een gezamenlijk diner in de plaatselijke feestzaal. Een jumelage bestaat namelijk voor een belangrijk deel uit samen eten en drinken.



Daar vond ook de overhandiging plaats van de prijzen van een fotowedstrijd met als thema het werk van de wereldbefaamde, in Champigné geboren, schilder Henri Lebasque.



In de categorie landschappen ging de prijs naar een foto van de Kaag gemaakt door Ronald Kest. Dat bleek achteraf een vergissing, want de foto is gemaakt door Wilma van Winsen uit Warmond. Zij krijgt de prijs binnenkort alsnog.



In de categorie 'sfeer Henri Lebasque' ging die naar foto’s van Mieke Doets en haar man Dik Blok, die elkaar in hun tuin fotografeerden.






In de categorie 'portretten' streek Jan Leune de prijs op met een foto van de Française Katie Rossignol, die vorig jaar tijdens haar bezoek aan Sassenheim even Zwarte Piet speelde.



In de 'buitencategorie' was die weggelegd door Heleen Steens. Met behulp van knipsels uit Franse en Nederlandse kranten maakte zij een fraaie collage dat lijkt op het werk ‘Coucher de soleil sur Pont-Aven’ van Henri Lebasque dat te bewonderen is het Prado-museum in Madrid.



Ton Wijsman nam tussendoor de gelegenheid te baat een gloedvol praatje te houden over Fietsmaatjes. Dat in Warmond geboren sociale project krijgt mogelijk internationaal vervolg. Het wordt in elk geval gedemonstreerd wanneer de Fransen volgend jaar een tegenbezoek brengen. Voor wie meer wil weten over Fietsmaatjes: klik op deze link.




Zaterdagmorgen bezochten de Nederlanders eerst in de buurt van Nantes een kasteel dat al bijna 1000 jaar in bezit is van de familie Goulaine en dat wordt gesponsord door de bekende koekjesfabriek LU. De zon scheen volop. Vandaar dat jong en oud zich daarin koesterden.




De Nederlanders wandelden vervolgens door de havenstad Nantes, de geboortestad van Jules Verne, de vader van de sciencefiction. De enorme olifant van staal en hout bovenaan dit artikel doet daar aan hem denken. De terrasjes werden daarbij niet gemeden. Net zo min als een carrousel.


Daarna was het bijna gedaan met de pret. Hier beelden van het uitzwaaien van de Nederlanders zondagmorgen door hun Franse gastgezinnen.


President Antoine le Roux van het Franse comité nam na afloop een koud bad in het zwembassin in de tuin achter zijn woning om de inspanningen die gepaard gingen met de jumelage van zich af te spoelen.


Lokale kranten in zowel Nederland als in Frankrijk besteedden vooraf en achteraf de nodige aandacht aan de jumelage, niet alleen op papier, maar ook via hun internetsites. Hiernaast de voorpagina van de Teylinger.

Hier een link naar de site van Omroep Bollenstreek.
En hier een link naar de krant Ouest France.
En tenslotte een link naar een album met honderden foto’s om nog beter een impressie te krijgen van de recente jumelage-activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten