Totaal aantal pageviews

maandag 16 mei 2016

Champigné fuseert, maar jumelage met Warmond blijft

Genevieve van Panhuys maakt haar Franse collega
 Antione Le Roux duidelijk dat hij de kaas niet alleen mag opeten,
maar moet delen met de andere leden van
het Comité de jumelage Champigné - Warmond.
Bestuurslid Christelle Buron met een van de laatste kaarsen
met Warmonds logo uit de voormalige kaarsenmakerij van Papôt.
CHAMPIGNÉ, 8 mei 2016 - Een 15 kilo zware kaas van zuivelboerderij Van der Plas, de laatste kaarsen met het wapen van Warmond uit de voormalige kaarsenmakerij van Papôt en chocola verpakt in blikjes met de afbeelding van het koninklijk paar. Dat waren de cadeautjes waarmee ruim twintig  Warmonders zondagmorgen afscheid namen van bestuursleden van het 'Comité de jumelage Champigné – Warmond' en de Franse gastgezinnen die hun de dagen daarvoor buitengewoon hadden verwend. De jumelage, jaarlijks beurtelings in Warmond en Champigné, was ook dit keer weer een aaneenschakeling van hoogtepunten.Een Frans onderonje ten huis van Antoine Le Roux (links).
 In het midden Paul Jeanneteau, de burgemeester van Champigné.
De Warmonders werden op Hemelvaartsdag allerhartelijkst ontvangen ten huize van Antoine Le Roux, president van de Franse tegenhanger van de Stichting Jumelage Warmond Champigné. JWC-voorzitter Geneviève van Panhuys overhandigde  daar namens burgemeester Carla Breuer van Teylingen een presentje aan haar collega Paul Jeanneteau van Champigné. 


Ook op het terras van het clubhuis
bij de golfbaan was het goed toeven.

Golf
De dagen daarna werd een druk programma afgewerkt. Vrijdag speelden leden van de Kagerzoom een wedstrijd tegen leden van de plaatselijk golfvereniging en was er een clinic voor (nog) niet-golfers. 


Een groepje Warmonders overlegt
welke kant het zal opgaan in Terra Botanica.

Botanische tuin

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan een botanische tuin annex attractiepark, bij wijze van spreken soort kruising van de Keukenhof, de Hortus Botanicus en Naturalis, zo'n plek waar de bezoeker spelenderwijs heel veel kennis op doet. 


Warmonders bij het bordje
dat in het centrum van Champigné
de weg wijst naar Warmond.

Dictee

Dat taal bijdraagt  aan verbroedering bleek vrijdagavond bij een dictee dat tijdens een diner in het restaurant van de golfclub afgenomen werd door André Coué, hoofd van de school in Champigné. Fransen en Nederlanders spiekten ongegeneerd bij elkaar bij het pennen van zinnetjes als 'April doet wat hij wil' en 'In mei leggen alle vogels een ei'. Dat de Nederlanders er in de hilariteit iets meer van bakten dan de Fransen mocht nauwelijks verrassen.


Eenmaal weer boven de grond kregen
de Warmonders uitleg over de
bewerking van leisteen.

Lijsteenmijn
Het culturele en educatieve karakter van de jumelage kwam ook zaterdag tot uiting bij een bezoek aan een leisteenmijn. Meer dan 125 meter onder de grond werd pijnlijk duidelijk onder welke erbarmelijke omstandigheden arbeiders daar begin vorige eeuw moesten werken. 


Mickael Chauvineau en Veronique Delahaye
 komen ook niet dagelijks
in de disteleerderij van
 Cointreau en nemen daarom een selfie.

Cointreau
Van geheel andere aard was het bezoek aan de befaamde likeurfabriek Cointreau. Daar werd niet alleen het fabricageproces uitgelegd en toegelicht, maar ook de marketingstrategie. In dat laatste kader moest uiteraard tot slot geproefd worden van Fizz, het betrekkelijk recent wereldwijd gelanceerde mixdrankje.

Nieuwe gemeente

Leden van het Comité de jumelage Champigné - Warmond
zwaaien hun Nederlandse gasten uit. 
Tot volgend jaar in Warmond!
Champigné heeft de langste tijd achter de rug als zelfstandige gemeente. Binnen afzienbare tijd gaat het met vijf omliggende plaatsen op in een nieuwe gemeente, waarvan de naam nog onbekend is. Dat heeft geen consequenties voor de jumelage met Warmond, zo verzekerde president Le Roux. Met die geruststellende wetenschap en het afscheidscadeau van de Fransen,  heerlijke chocoladetruffels, aanvaarden de Warmonders de plusminus tien uur durende terugreis. Tijd genoeg om alvast na te denken over het programma volgend jaar. Dan weer in Warmond!

Zie ook:Geen opmerkingen:

Een reactie posten