Totaal aantal pageviews

zondag 15 oktober 2017

Stichting JWC laat gastgezinnen in Champigné kennis maken met oer-Hollandse nijverheid: huisbroei

Warmond – Op initiatief van de Stichting JWC gaan 22 personen uit deze regio donderdagmorgen 19 oktober naar Champigné, de plaats in het Loiregebied in Frankrijk waarmee Warmond al zo’n 15 jaar warme betrekkingen onderhoudt. Ze blijven er tot en met zondag. Tussentijds krijgt het gezelschap een interessant programma aangeboden dat onder meer voorziet in een bezoek aan de abdij van Fontevraud, de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld. Ook gaan onze streekgenoten naar het Mondial du Lion in Angers, een paardrij festival met verschillende disciplines.


De jaarlijkse huisbroeitentoonstelling Lenteflora in Lisse trekt altijd veel belangstelling.
Naar een idee van penningmeester Aad van Leeuwen van de Stichting Jumelage Warmond Champigné maken de gastgezinnen bij wie de groepsleden logeren kennis met een oer-Hollands fenomeen: huisbroei oftewel het 's winters in bloei trekken van bloembollen. Een goede Franse vertaling voor het woord huisbroei bestaat niet, maar wellicht kan met “cultiver des bulbes à la maison” duidelijk worden gemaakt wat de bedoeling is.
Narcissen in volle bloei.
Alle Franse gastgezinnen krijgen een schaal aangeboden, waarin zij zelf rond 1 november narcissenbollen moeten planten. Van het soort Tete à Tete, beschikbaar gesteld door Joost en Brigitte van Ruiten van de firma Flowerboost te Noordwijkerhout.
Het gaat er om welk gastgezin op 4 maart 2018 de mooiste narcissen kan presenteren. Dan is het namelijk in Frankrijk la Fête des Grands-Mères (Grootmoederdag). 
De “gein” van huisbroei is dat wanneer er een specifieke datum is afgesproken, je op of rond de laatste weken met de pot of schaal moet gaan slepen. Wanneer het uitkomen van de bollen te snel gaat verplaats je de schaal naar een koele omgeving. Wanneer het uitkomen te langzaam gaat moet de schaal naar binnen, op of naast de verwarming om de eindsprint in te kunnen zetten. 
Het bestuur van de Stichting JWC, bijgestaan door deskundigen, zal na 4 maart aan de hand van toegestuurde foto’s beoordelen welk gastgezin heeft gewonnen. Dat gebeurt op grond van kleur, rijpheid en gelijkheid van de narcissen. 

Voltaire
Achter het plan huisbroei in Champigné te introduceren zit overigens een goed doordacht idee.
De Franse Revolutie deed immers de sociale verhoudingen veranderen en stelde de ‘gewone mens’ in staat bloemen en planten te kopen. 
Ook is er een link met Voltaire, pseudoniem van François-Marie Arouet, de 18de eeuwse Frans schrijver, essayist, filosoof en vrijdenker van wie de zin “il faut cultiver son jardin” uit zijn verhaal Candide heel bekend is. Ofwel: Laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en laten we dichtbij beginnen: met onze tuin.
Dat is ook de kerngedachte achter de jumelage: om de wereld een klein stukje ten goede te veranderen. Bestuurslid Mariette van Niftrik van de Stichting JWC formuleert het zo: “Op een eenvoudige manier brengen we een stukje Nederlandse cultuur in Frankrijk: il faut cultiver ses bulbes”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten