Totaal aantal pageviews

zondag 3 mei 2015

Inwoners van Champigné in estafette lopend en fietsend naar Warmond

Burgemeester Breuer en haar voorgangsters doen laatste traject mee


Warmond, dorp aan De Leede (Foto: Stichting Zeilvaart Warmond)
Warmond, zondag 3 mei 2015 – In het kader van de jaarlijkse jumelage komen plusminus veertig inwoners van het Franse plaatsje Champigné in de week van Hemelvaartsdag lopend en fietsend naar Warmond. Ze wisselen elkaar af in een estafette, waardoor ze de 865 kilometer tussen beide plaatsen in slechts drie dagen kunnen afleggen.

Burgemeester Paul Jeanneteau van Champigné, voorzitter Antoine le Roux van het Comité de Jumelage, penningmeester/secretaris Mickael Chauvineau en  hun partners lopen of fietsen mee. Vanaf Breda zullen ze worden vergezeld door leden van een Warmondse fietsclub (van Kees Heemskerk).


Burgemeester Carla Breur
van Teylingen.
Oud-burgemeester Anne Lize
van de Stoel van Teylingen.
Oud-burgemeester Riet Vosjan
van Warmond.
Burgemeester Breuer van Teylingen, haar voorgangster Anne Lize van der Stoel en oud-burgemeester Riet Vosjan  van Warmond lopen dan wel fietsen op zaterdag 16 mei het allerlaatste traject mee. Dat doen ook Warmondse bestuursleden van de Stichting Jumelage Warmond Champigné onder leiding van voorzitter Geneviève van Panhuys.


Het pannenkoekenrestaurant
 in Leiderdorp
Het veerpontje over De Zijl.
De Gemeentehaven in Warmond
Het VVV-kantoor
Het laatste traject voert van het pannenkoeken-restaurant in Leiderdorp, via de veerpont  over De Zijl en het clubhuis van de Warmondse IJsclub, naar  de Gemeentehaven in Warmond, waar een groots onthaal zal plaatshebben. Medewerking daarbij verlenen onder meer ‘Lopen tegen kanker’ (advies en materiaal), de Warmondse IJsclub (aankomst en verzamellocatie) en de VVV Warmond.
De Fransen overnachten alleen van zaterdag 16 op zondag 17 mei in Warmond; sommigen bij gastgezinnen, anderen in hotel Van der Valk en weer anderen in eigen camper.

Antoine le Roux (midden) vorig jaar tijdens de ontvangst van 
een delegatie uit Warmond  Links van hem de burgemeesters Jeanneteau 
en Van der Stoel. Rechts Geneviève van Panhuys en haar moeder, 
een van de initiatiefnemers van de jumelage.
Voorzitter Antoine le Roux van het Comité de Jumelage antwoordt op de vraag naar  het waarom van de estafette naar Warmond: “Liefde en vriendschap zijn de motoren van het leven. Tijdens de loop- en fietsestafette moeten de deelnemers op elkaar kunnen vertrouwen. Zo neemt de onderlinge solidariteit toe. Ook door de gezamenlijke maaltijden onderweg en het plezier daarbij”.
Leroux verwijst daarbij de naar de achtergrond van jumelages, partnerschappen van gemeenten in heel Europa.  Door de Europese Unie in de jaren vijftig van de vorige eeuw sterk gestimuleerd, waarbij het belang van de jeugd voorop stond.  De achterliggende gedachte was dat, als de jeugd elkaar en elkaars cultuur zou kennen, er nooit meer zoiets als een Tweede Oorlog zou ontstaan. Daarom hecht Antoine le Roux ook aan de jumelage met Warmond. “We moeten zoveel mogelijk samen doen. Dan begrijpen we elkaar beter”. 


Er zijn vage plannen de estafetteloop volgend jaar te herhalen, maar dan in omgekeerde volgorde: van Warmond naar Champigné.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten